Nelsons acrobatenboek

nelsonsacrobatenboek01

Kleuterkunstjes in gezinsverpakking

 

Nelsons acrobatenboek brengt circomotoriek naar woonkamers in Vlaanderen en Nederland.

 Misschien heb je ze al in actie gezien, de honderden kleuters die elk weekend de Vlaamse circusateliers binnenstormen aan de hand van een ouder. Trots klimmen ze op mama’s schouders, gierend draaien ze salto’s rond papa’s handen. En geconcentreerd oefenen ze op kracht, evenwicht en samenwerking in fantasiespelletjes. Mooier dan dit wordt circuspedagogie niet.

20 kaarsjes en een boek

De les circomotoriek blaast dit jaar maar liefst 20kaarsjes uit. In de jaren 80 ontworpen door Rika Taeymans, ontpopte deze mix van acrobatie en bewegingspedagogie zich tot een begrip in de Vlaamse circuseducatie.En goed nieuws:voortaan kunnen gezinnen ook thuis aan de slag met de oefeningen. Op vraag van uitgeverij Davidsfonds goot Rika Taeymans haar ervaring in een eerste acrobatieboekje voor kleuters.
Nelsons acrobatenboek bundelt 24 acrobatische spelletjes in gezinsverpakking. Van eenvoudige oefenspelletjes tot echte kunstjes. Van simpel naar spectaculair, maar altijd veilig en voor iedereen haalbaar. Taeymans: ‘In ons drukke leven komt het er niet altijd van om fysiek met onze kinderen te spelen. Lichamelijk contact is voor hen nochtans even belangrijk als de lucht die ze inademen. Samen spelen doet wonderen voor de ontwikkeling van kinderen en voor de relatie met hun ouders. Nelsons acrobatenboek wil een handvat zijn om de ouder-kindband te verdiepen via motorisch uitdagende spelletjes.’

Kunstjes onder de kerstboom

De 5-jarige Nelson wil met kerst graag een acrobatennummertje tonen aan zijn familie. Met de hulp van het hele gezin traint hij zijn spieren en evenwicht en stap voor stap leert hij echte kunstjes. In korte verhaaltjes en leuke prenten neemt Nelson de lezer bij de hand langs piramides en salto’s. Zelfs oma doet mee en konijn komt bovenop de hoogste piramide.

De acrobatie in het boek komt rechtstreeks uit het circus, de oefenspelletjes uit de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne. Taeymans: ‘Toen ik in 1982 als vrije student movement education studeerde bij Sherborne in Engeland had ik nooit gedacht dat haar werk zo een invloed op mijn persoonlijk en professioneel leven zou hebben. Ik bracht haar filosofie en werkwijze mee naar België en ben er na al die tijd nog even enthousiast en opgetogen over. Even later leerde ik in Londen de pedagogische krachten van het circus kennen. De combinatie van beide passies leidde tot de les circomotoriek. Via de motorische spelletjes worden daarin op een speelse manier vaardigheden aangeleerd die nodig zijn om de acrobatische trucjes veilig en zonder angst uit te voeren. Naast fysieke vaardigheden en lichaamsbewustzijn geven de oefeningen ook handvatten om ook emotioneel sterker te worden door middel van relatiespelletjes.’

162-acrobatenNelsons acro01

Een kick voor je kind

Kinderrechtencommissaris Peter Adriaenssens benadrukt al lang het belang van het stimuleren van beweging en verbeelding bij kinderen. In zijn voorwoord noemt hij Nelsons acrobatenboek een kick voor je kind: ‘Kleuters genieten van iedere positieve duw van hun ouders. In dit boek worden ze tegelijkertijd mentaal gestimuleerd – waardoor ze nog meer zin krijgen om iets nieuws te leren – en fysiek. Ze voelen hun gewrichten soepel bewegen in hun lichaam en hun spieren groeien van trots. Wil je je kind meer zelfvertrouwen geven? Zijn creativiteit stimuleren? Wil je je kleuter beter leren leren en ondertussen ook nog eens pret hebben? Nelsons acrobatenboek is er een heerlijk en gezond antwoord op.’
Volg Nelson op facebook.com/nelsonsacrobatenboek

 De auteurs

 Rika Taeymans richtte 20 jaar geleden de eerste Vlaamse circusschool Cirkus in Beweging op. Co-auteur Laura Van Bouchout was een van haar eerste leerlingen. Het potlood van Emma Thyssen zorgt ervoor dat je alle spelletjes en bewegingen stap voor stap kunt volgen.

 

Meer circomotoriek?

 Circomotoriek is een circusles waar ouders en kleuters samen komen spelen. Via fysieke spelletjes en acrobatie leren ze een heleboel over zichzelf en over samenwerken met elkaar. Meedoen kan vanaf 4 jaar. Op de website van het Circuscentrum lees je waar je terecht kan voor lessen circomotoriek in je buurt.

www.circuscentrum.be